Razorback 50K Fat Ass

razorback header

Razorback 2017: 28 januari kl 9.00

Plats: Ågesta Friluftsgård

Resultat 2015

Resultat 2016

”Loppet” är en Fat Ass tävling under parollen “No Fees, No Awards, No Aid, No Wimps”

Det kommer alltså inte att kosta något men du får ingen medalj, inga vätskestationer och du får ringa mamma om du springer vilse.

Banan är till största delen lagd på Sörmlandsleden och är ganska välmarkerad, alla borde hitta här. Resterande delar är också markerade men kanske något glesare. De första kilometrarna från starten kan vara svårt att hitta men jag märker upp den om behov finns eller så får vi springa första biten tillsammans.

Upplevelsen av banan är naturligtvis beroende av väder. På vårkanten kan det vara mycket blött på sina ställen så även en mild vinter. Några partier är tekniska men inte obanat. Är det halt bör man naturligtvis vara försiktig.

GPS-fil för nedladdning (gpsies.com)

Start: Ågesta Friluftsgård (vid parkeringen)

Mål: Huddinge Station

Resa: Det går att ta bilen till start om man orkar att hämta den efter (buss finns mellan platserna men det blir en liten promenad till parkeringen (ca en kilometer).

Första bussen ut till friluftsområdet i Ågesta går ganska sent på helgen. Det är tre km jogg/promenad från Farsta Strand dit du kommer med tunnelbana eller pendeltåg. Det går även att ta buss till Rödmossevägen från Farsta, Farsta Strand, eller Huddinge. Därifrån är det ca en kilometer till friluftsområdet

Målet är beläget vid pendeltågsstationen i Huddinge, se www.sl.se för reseplanering.

Banan: Banan startar i Ågesta friluftsområde. Den första biten är ett motionsspår som vintertid brukar vara spårat för skidåkare men banan tar snabbt av in i skogen. Det här är vildsvinens land som fått inspirera till loppets namn. Ågesta är fullt av böljande stigar och man skulle säkert kunna dra en bana bara i det här området. Banan passerar bla Ågestaverket, Sveriges första kommersiella kärnkraftverk men det kommer inte att synas från banan. Vi följer slingrande stigar genom skogen tills vi kommer in på den märkta leden.

20140113-205744.jpg

20140113-205811.jpg

Det här är en anslutningsled till Sörmlandleden och den är uppmärkt med små orangea trianglar. Det kan vara glest att se dessa ibland men det är ganska lätt att orientera sig. Leden följer efter någon kilometer en kraftledningsgata fram till Kvarnsjön där leden tar av åt höger och följer stranden runt sjön.

20140204-210738.jpg

Kvarnsjön är en långsmal och grund sjö, när man sprungit längs med hela kommer man till ett bostads/sommarstugeområde. Här går leden på grusväg ner till Lissma. Precis innan man kommer fram till Lissmavägen tar leden av åt höger in  i en skogsdunge och genom kohagar en liten bit. Här kan man istället fortsätta fram till bilvägen och vika av åt höger men bilarna kör ganska fort och vägrenen är obefintlig så jag avråder från det.

Snabbt är man framme vid Lissma skola där en MC-klubb huserar, innan denna finns en viadukt till vänster som man ska igenom och passera genom kolonistugeområdet på andra sidan. Här följer en grusväg som till vänster leder fram till Torpet Näset. Här fortsätter man rakt fram och korsar ett spår ”Brinkslingan” som tillhör Paradiset. Ta höger och följ de gröna markeringarna runt. Karta över området finns på www.paradiset-hanveden.se.

Spåret leder dig fram till Sörmlandsleden och du är nästan framme vid Paradiset. Det är skyltat och du tar återigen höger. Vi fortsätter nu på Sörmlandsleden etapp 6 mot Lida Friluftsgård. En del klagar på den här sträckan att den är lite trist. De kan ha rätt men en fin vinterdag kan det även vara magiskt. Det är mycket grusväg och man passerar små sjöar mm. Du passerar även en vattenkälla  för den som behöver fylla på. Vattnet ska vara känligt vad jag vet men ingen garanti så klart. Det finns även ett vindskydd här. Vidare mot Lida passerar man avtagsleden upp till Huddinge (etapp 6:1) Ta inte av här nu utan fortsätt hela vägen fram till Lida Fridluftsgård. När man närmar sig friluftsområdet dyker det även upp blå markeringar på samma väg. Detta är Äventyrsstigen runt sjön Getaren som du ska följa men spring först fram till fridluftsgården. Där följer du blå markering (Äventyrsstigen) motsols runt Getaren. Proviantering kan ske på Värdshuset där det även finns toalett.

1381446_10151977759358086_1500490019_n

Äventyrsstigen är glest markerad och bitvis teknisk men vacker och rolig. Några höjdmeter samlar man på sig också.

IMG_2201

IMG_2202Äventyrsstigen är markerad med blå färg på träd och med skyltar på några ställen.

IMG_2195

När du kommit nästan hela varvet runt sjön kommer banan fram till Sörmlandsledens orangea markeringar igen. Vi tar nu höger och springer tillbaks den väg vi kom från Paradiset. När leden passerar etapp (6:1) upp mot Huddinge tar vi denna stig upp till vänster och följer den fram till mål.

20131015-191723.jpg

Här är det fina stigar via sjöar, bostadsområden och kanske en och annan bäverdamm. Vid Gladökvarn springer man förbi ruinen av den gamla kvarnen och här blir det lite grusvägar genom bostadsområdet innan vi återigen kommer in på stigarna.

Innan vi är framme i Flemingsberg går leden på motionsspår och framme i Flemmingsberg/Huddinge är det tom lite asfalt.

Nu är det inte långt kvar. Sista biten följer leden gångvägen bredvid Storängsleden fram till Huddinge station. Du är i mål. Grattis till en bra prestation. Kom ihåg att maila in din sluttid.

Banan i korthet:

Anlutningsled Ågesta-Paradiset ca 12 km

Sörmlandsleden etapp 6 Paradiset – Lida ca 12 km

Äventyrsslingan runt sjön Getaren ca 10 km

Sörmlandsleden etapp 6 och 6:1 Lida – Huddinge ca 20 km

Säkerhet: Eget ansvar. Använd sunt förnuft och bedöm din egen förmåga. Det är ju vinter också, vid behov kan det vara skönt med något torrt och varmt att ta på sig. Tar du lång tid på dig behövs kanske en lampa när det mörknar.

Föhållningsregler: Ta hand om dig och hjälp medlöpare i nöd. Visa hänsyn till boende och andra som njuter av naturen och så självklart ingen nedskräpning.

Proviant/Vätska: Ta med det du behöver. Det finns en vattenpump vid Paradiset. En markerad vattenkälla vid vindskyddet vid Kvarnsjön och värdshuset i Lida (servering fram till 17,00?). Man passerar även Flemmingsberg innan man kommer fram till Huddinge Station. Här finns säkert någon Konsum för den som vill leta men banan passerar inget i direkt anslutning.

Tidtagning: Var och en tar sin egen tid och rapporterar in på mail för resultatlista.

 

Möjlighet att bryta och åka hem finns vid:

Lissma Skola (buss) ca 10 km

Lida Friluftsgård (buss) ca 24 km

Bostadsområde vid Gladökvarn (buss) ca 45 km

Flemmingsberg (buss/pendeltåg) ca 50 km

Det går så klart även att hoppa över loopen runt Getaren för den som har en dålig dag (10 km) eller att helt enkelt svänga upp till Huddinge innan man kommit fram till Lida. Då blir banan väsentligt kortare.

 

Länkar:

www.sormlandsleden.se

www.paradiset-hanveden.se

www.lida.nu

Frågor/Kontakt: Har du frågor eller synpunkter hör av dig på mail fatass@gorun.se eller på facebook

2 svar på Razorback 50K Fat Ass

  1. Pingback: Razorback Fat Ass 50K | Barefoot Sweden

  2. Pingback: Sportlov Och Razorback Fat Ass Light | 42 Km

Kommentera