Keb Classic

Dagen innan midsommar flyger jag upp till Kiruna, fikar lite på stan innan bussen går ut till Nikkaluokta. Flyger helikopter ut till Kebnekaise fjällstation så att benen ska vara ganska fräscha till loppet. Det är fint väder och det ser ut att hålla i sig under loppet också. Får inte mycket gjort resten av kvällen men går och lägger mig ganska tidigt. Skönt att få sova ordentligt men jag vaknar några gånger när folk röjer runt i stugan. Grötfrukost och kolla in vädret, det ser fortfarande bra ut men oroväckande moln i antågande.

img_5114-1

DCIM100GOPRO

Det är inte många startande, sämre än tidigare år sägs det. Ställer mig ändå en bit bak men nät vi sticker iväg har jag ändå ganska bra kontakt med klungan och de som ryckt först. Upp i Tarfaladalen går allt bra, det är lite trögt att springa uppför men det får an, blir lite gång. Det är vackert men bergen ligger i moln så det kommer inte bli grant när man ska över passet. Får sällskap av en kille in mot stugan där vi bjuds på saft.

Redan efter stugan börjar snön och det är mer än lite snöfält som jag hade föreställt mig det är ganska djupt och lite slaskigt. På ett sälle kommer den första jokken som är snötäckt. Ganska djup iskall snösörja, det känns ordentligt och jag blir snabbt kall särskilt om fötterna.

Jag tror det börjar gå motigt redan här. Det tar lång tid att få upp värmen igen, särskilt fötterna. Jag tycker det är lite motigt. Jag tappar mer och mer på killen framför. Han flyger upp för moränryggen längs glaciären känns det som. Och bakom ser jag från ingenstans flera personer dyka upp varav damvinnaren Kaisa är alldeles bakom. det är lite kallt och blåser nu men det går bra att ta sig upp, lite mer snö än sist jag var här så lätt att sätta i fötterna.

Väl upp står två killar och bjuder på sportdryck. Kaisa är iväg före mig men osäker på vägen. Jag visar vägen men hon tror mig inte drar fram kartan och visar på sjön nere i dalen men vi är inte nere än och hon följer men mig. Tävlingsledare Jenny har sagt att man kan remma på bra vedför så jag gör så och det går bra. Ner kommer vi snabbt trots att man knappt ser något. Rejält tjockt och inte så kul för utsikten är annars ganska magnifik.

Det är nu det börjar, helvetet. Jag har svårt att hålla uppe tempot. Tappar Kaisa vad det lider. Snö är en sak, den bär inte alltid och blockterrängen under gör det ibland svårt att springa på. Men isbaden gör det tufft. Det är smältvatten som rinner under snön och bildar issörja likt slushy och det är skitkallt. Varje mång man ska ner till midjan eller låren är en pina men värst är att komma igång igen och försöka få upp värmen framförallt i fötterna, sedan ner i nästa pöl. Tänker att jag borde byta kläder. Det regnar nu också och fan vad lång den är Kouppervagge, det hade jag förträngt.

Vi ska över ett vad nere i dalen, sikten är lite dålig och jag tror nästan jag missat det men det är flyttat, banändring för att det tydligen var för strömt. Det nya vadet är i alla fall en barnlek, rep är uppsatt och det är inte särskilt djup, kallt och gott ändå. Börjar bli vid bättre mod nu är det slut på issörjan, nästan ute på Kungsleden nu, bara lite obanat kvar sedan är det Autobahn in i mål. Nere vid vindskyddet så är det blåbärssoppa och glada funktionärer men jag blir ikappsprungen också. Men jag har lagt ner nu. Jag vill bara ta mig i mål, kanske dricka en öl och basta lite.

Det är några höjdmeter kvar dock på genvägen mot Keb, 250 kanske?  Det är ganska lättsprunget egentligen men jag kan inte förmå mig annat än att gå. Långsamt går det också blir omsprungen av en av tjejerna och sedan ompromenerad av tre killar. Va fan… jaja gå upp till toppen nu och spring in i mål bara.

Nu vänder del lite, nedför får jag fart nere vid stora leden och sista vätskan ser jag de som passerade i uppförsbacken de springer iväg i grupp. Hade jag varit lite piggare hade jag inte stannat utan kört ikapp dem men Cola och smågodis lockar mer. Det blir ett kort stopp och hoppet att komma ikapp lever vidare lite. Springer på bra men det hugger i magen och jag får ta ett stopp bakom en sten. Ut igen och nå får jag sällskap av ytterligare en tjej. Hon tar rygg, smart av henne. Är ganska trött men vill inte bli passerad och lämnad så jag håller låda, missar vägen lite. Vi pratar lite flyktigt men jag har även sett några av personerna framför så jag håller uppe drivet så gott jag kan.

Det är soligt och varmt nu. Växlande väder helt klart. Hur går det här egentligen, ser masten vid fjällstationen så måste vara nära. In mot mål får jag lite påhejningar och det är skönt att korsa mållinjen.

Hade det inte varit så motigt där i mitten hade man nog kunnat springa riktigt bra men idag var det tufft att vara ute, i alla fall för mig. Två timmar efter vinnaren, herre gud. Blir inget vidare midsommarfirande heller slevar bara i mig pasta och går och lägger mig tidigt.

Dagarna efter har kanonväder, frågan är om det hade gjort så mycket skillnad men lite kanske. Jag känner mig i alla fall inte riktigt bekväm med de långa distanserna just nu, både maran och Keb skvallrar om det. Jag har inte supermycket tid till UTMF heller, 80 dagar eller något sådant. Planen är att köra ett par träningshelger i sommar. Minst en riktigt lång träningsrunda i fjällen och Axa någonstans i mitten av allt. Det kommer säkert ordna sig. Fokus får ligga på distansen i alla fall och att hålla ihop kroppen, känner småskavanker mest hela tiden nu tycker jag. olustigt och det måste bli ordning på det så man slipper fundera så mycket på om man borde träna eller stå över. Jag vill bara köra på utan att bry mig.

img_5123-1 img_5112-1

Det här inlägget postades i Löpning, Lopp och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera